Lansare de carte “Relația mea cu banii. Educație financiară de la știință la viața de zi cu zi.”

Autor: Sophia Manea

Poze: Sebastian Craciun

  La ce va gândiți când auziți “Relația mea cu banii”? Probabil la cum putem să economisim mai mult, sau cum să ne organizăm cheltuielile. Cu toate acestea, așa-zisă “relație” cu banii poate constă în mult mai multe aspecte.

  În ultima săptămâna, odată cu ziua liceului nostru, “Gheorghe Lazăr”, s-a organizat un târg de carte, cu volume din diverse domenii, care puteau fi achiziționate de elevi și îi puteau ajută în viitoarea lor orientare în carieră. Printre aceste cărți se numără “Relația mea cu banii”. La scrierea și conceperea acesteia au contribuit persoane din diverse domenii, printre care și Andreea Stoian, colaborând și, în final publicând volumul.

  Prezentarea acestei cărți a avut loc pe 16 Ianuarie, în Sala de Festivități a liceului, unde, toți elevii erau invitați să participe, pentru a înțelege ce avantaje prezintă conținutul cărțîi. După o scurtă introducere, microfonul a fost preluat de mai mulți vorbitori, care au redat propria lor interpretare asupra mesajului conținutului.

  În esență, mesajul ar fi: “Relația” cu banii nu se rezumă doar la o plănuire efectivă a metodei de cheltuiala și de obținere, dar la cum putem să schimbăm percepția generală asupra viziunii financiare. Trebuie să avem în vedere când este momentul corespunzător pentru anumite achizițîi sau când nu este necesar că acestea să fie făcute. De asemenea, să organizăm banii pe care îi economisim, la ce îi putem folosi pentru beneficiul nostru, dar și cum putem obține un venit, chiar și înainte să ne angajăm.

 “Cultură banilor din copilărie se referă la credințele, comportamentele și atitudinile legate de resursele financiare, elemente care sunt modelate pe parcursul procesului de creștere și de maturizare. Copilăria pune bazele învățării în ceea ce privește lumea noastră interioară (cine suntem, ce simțim, ce ne place, ce preferințe avem etc.), cât și lumea fizică în care trăim cu toțîi. Prin urmare, relația fiecăruia dintre noi cu banii este creionată încă din fragedă copilărie și variază în funcție de particularitățile familiei și ale culturii în care am crescut.” 

-Spune sursă de pe blogul “Școală de bani”

  Este necesar că fiecare persoană să înțeleagă cât mai devreme importantă banilor și ce rol au aceștia în viața de zi cu zi. Odată ce trecem de acest aspect, urmează doar modul de utilizare corectă. Dacă cei mici își pot da seama de existența acestui element atât de devreme, li se cuvine și o explicație eligibilă pentru cheltuiala, economisirea și obținerea acestora. 

  Educația financiară este un aspect crucial al formării , deoarece ne oferă competențele și cunoștințele necesare pentru a gestiona banii eficient și responsabil pe tot parcursul viețîi. În contextul adolescenței, relația cu banii este influențată de factori precum familia, cultură, mediul social și accesul la informațîi financiare. Familia este principala sursă de învățare financiară. Noi observăm modul în care părințîi noștri gestionează banii și tindem să adoptăm comportamente similare. De exemplu, dacă părințîi pun accent pe economisire, este probabil să dezvoltăm un comportament financiar mai responsabil.

 Astfel spus, va prezint câteva idei pe care părințîi sau educatorii le pot lua în calcul, care să îi ajute pe copii cu gestionarea banilor:

• Introduceți conceptele financiare de bază devreme. Explicați concepte precum economisirea, venitul și cheltuielile într-un mod simplu și adaptat vârstei.

 

• Implicați- i în decizii financiare. Învățați-i să compare prețuri sau să planifice un buget pentru o activitate.

 

• Oferiți-le un exemplu pozitiv. Comportamentele financiare sănătoase ale părinților sunt un model important pentru copii.

 

• Folosiți resurse moderne. Aplicațiile de educație financiară sau jocurile interactive pot face învățarea mai atractivă.

În concluzie, educația financiară este un aspect ce trebuie tratat cu importantă, deoarece are rol în dezvoltarea personală a fiecăruia și poate fi un subiect principal în viitorul nostru, ajutându- ne nu doar în dezvoltare, dar și în organizare.

 

Next
Next

Viața noastră cea de toate zilele- dezbatere doamna profesor emerit Sanda Golopenția