Colegiul Național “Gheorghe Lazăr”

Poze “Colegiul Național “Gheorghe Lazăr Monografie 1860-2020”, Sorin Mărgărit

Poze “Colegiul Național “Gheorghe Lazăr Monografie 1860-2020”, Sorin Mărgărit

Gheorghe Lazăr, unul dintre fondatorii învățământului modern românesc, s-a născut la 5 iunie 1779 în Avrig, județul Sibiu. Provenind dintr-o familie înstărită, a urmat școala din satul natal și și-a continuat studiile la Gimnaziul piariștilor din Cluj, unde a studiat filosofie și drept. În 1806, obține o bursă la Viena pentru a studia teologia catolică, dar interesul său se extinde și către filosofie, drept și istorie. Întors în Transilvania în 1809, autoritățile bisericești refuză să-l hirotonească, considerându-l prea liberal și influențat de ideile iluministe.

Între 1815 și 1817, Lazăr activează ca profesor la o școală de teologie din Sibiu, dar din cauza presiunilor bisericești și a lipsei de libertate, se refugiază în Țara Românească. Aici, devine dascăl în casa boierească a Ecaterinei Bărcănescu, iar apoi îl cunoaște pe Constantin Bălăceanu, care îi sprijină planul de înființare a unui colegiu similar celui din Cluj. Astfel, în 1818, cu sprijinul boierilor Ioan Văcărescu, Iordache Golescu și mitropolitul Dionisie, se înființează Colegiul „Sf. Sava” din București, prima instituție de învățământ superior în limba română.

Lazăr predă o gamă variată de discipline, de la aritmetică, trigonometrie, geometrie, filosofie, până la istorie și etică. Prin eforturile sale, școala „Sf. Sava” devine un nucleu important al educației moderne românești. Învățământul românesc până atunci era limitat la școli modeste, afiliate bisericilor, fără o organizare clară sau un curriculum sistematizat. Contribuția lui Lazăr a fost de a iniția o mișcare națională pentru educație, care să fie deschisă tuturor și să funcționeze după modele europene.

În 1821, Gheorghe Lazăr se implică în Revoluția lui Tudor Vladimirescu, contribuind la organizarea artileriei și devenind un simbol al implicării intelectuale în mișcările sociale și naționale. Deși școala „Sf. Sava” a fost închisă temporar în timpul revoluției, influența sa a continuat să inspire generații de profesori și elevi.

Gheorghe Lazăr a murit în 1823, lăsând în urmă o moștenire educațională importantă. În memoria sa, Liceul „Gheorghe Lazăr” din București, înființat în 1860, continuă să fie un simbol al valorilor pe care le-a promovat: educația națională, libertatea gândirii și progresul prin cunoaștere. De-a lungul decadelor, această școală a format numeroase personalități marcante ale culturii și științei românești.

Sursa de informare: “Colegiul Național “Gheorghe Lazăr Monografie 1860-2020”, Sorin Mărgărit

Poze “Colegiul Național “Gheorghe Lazăr Monografie 1860-2020”, Sorin Mărgărit

“Constantin Adam a fost primul director al Liceului „Gheorghe Lazăr", profesor de limba română, limba latină, de istorie si de geografie, absolvent al Liceului „Sf. Sava". Mentionăm alti sapte profesori care au contribuit in mod esential la infiintarea Liceului „Gheorghe Lazăr": Th. Ciocanelli, Pătru Popescu, Alecu Borănescu, Fr. Bonans, Pană Buescu, Petre Alexandrescu si pãrintele Balásescu.

Profesorul Adam a inaugurat Gimnaziul „Gheorghe Lazăt", find destul de tânăr la deschiderea cursurilor institutiei de prestigiu. Insa, cu punctualitatea la datorie si severitatea fajã de elevi [...I tipul profesorului perfect [..] statură inaltã, figurã expresivã, totdeauna simplu, dar curat imbrăcat, econom din fire, nu lipsea niciodatã dela cursuri si, astfel, se impunea colegilor mai in vârstă prin exactitatea la datoriile lui", fiind considerat, ca si Gheorghe Lazăr, un deschizător de drumuri, un „apostol al învătământului".

Deschiderea Gimnaziului „Gheorghe Lazăr" a avut loc la 18 ianuarie 1860, după ce directorul Eforiei Instructiunii Publice, Ion Maiorescu, a adus la cunostintã publicã in Monitorul Oficial nr. 10, din 14 ianuarie 1860, că ,la 10 ore de dimineatã se va celebra deschiderea noului Gimnaz al lui Lazăr in casele domnului Gheorghe Măcescu din Jignita, culoarea Rosie No. 35".

În aceste imobile boieresti, cu două etaje, situate in apropierea Bisericii Sf. Nicolae Jignita, având intrarea pe Ulita lancu Furcã, a functionat in primul an Gimnaziul „Gheorghe Lazăr". Cladirile initiale au devenit insã improprii, ruinându-se, iar Eforia Scoalelor a construit un nou local in perioada 1860 - 1861 (devenit, ulterior, sediu al Liceului „Gh. Sincai").”

[“Colegiul Național “Gheorghe Lazăr Monografie 1860-2020”, Sorin Mărgărit]

Poze “Colegiul Național “Gheorghe Lazăr Monografie 1860-2020”, Sorin Mărgărit

Poze “Colegiul Național “Gheorghe Lazăr Monografie 1860-2020”, Sorin Mărgărit

“Actul de punere a pietrei fundamentale la construcția Liceului “Gheorghe Lazăr”, din 20 mai 1890, semnat de regele Carol I, de regina Elisabeta și de principele moștenitor Ferdinand, document aflat în patrimoniul Arhivelor Naționale ale României, SANIC, Colecția acte comemorative și de fundație nr. 11.”

[“Colegiul Național “Gheorghe Lazăr Monografie 1860-2020”, Sorin Mărgărit]

Poze “Colegiul Național “Gheorghe Lazăr Monografie 1860-2020”, Sorin Mărgărit

“La izbucnirea Primului Război Mondial, Liceul „Gheorghe Lazăr" si-a continuat activitatea cu o intrerupere de catera luri iar acet lucru nu a afectat inheierea anului scolr. Au existat totusi multe neajunsuri in aceasta perioadã, iar o parte din arhiva prestigioasei institufii scolare si numeroase volume din colectia biblioteci au fost distruse, fiind puse pe foc; mobilierul a fost, de asemenea, distrus.

Pe câmpul de luptă al Primului Război Mondial au pierit, in floarea vârstei, atât absolventi, cât si elevi. S-au aflat în linia intâi sau voluntari în cadrul serviciului medical, având experienta cercetäsiei, pe fronturi din Dobrogea, din Arges, din Moldova sau din preajma Bucurestiului, numerosi tineri. Foarte multi au plätit tribut mortii. „Pe marginea mormintelor nu se face literaturã, ci, pătrunse de sentimentul inchinätii, se inclină, adânc, constlintele."

Între anii 1916 si 1918, Bucurestiul s-a aflat sub ocupatia militară a Puterilor Centrale (Imperiul German, Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Otoman si Regatul Bulgariei).

Localul liceului a gazduit pentru o vreme comandamentul politiei germane, in această perioadã find desfasurate cursurile intr-un „local de imprumut".”

[“Colegiul Național “Gheorghe Lazăr Monografie 1860-2020”, Sorin Mărgărit]

Poze “Colegiul Național “Gheorghe Lazăr Monografie 1860-2020”, Sorin Mărgărit