Ce este libertatea?

Sedinta din data de 20 aprilie din cadrul clubului Lazar Justice a incercat sa raspunda la intrebarea: “Ce este libertatea?”

Cu ajutorul doamnei Mihaela Mihai am formulat o oarecare “definitie” a libertatii, astfel, am ajuns la concluzia ca este atat un concept cat si un drept si ca aceasta reprezinta activitatea oamenilor de a face ce doresc si de a se exprima in ce fel simt ei atat timp cat nu ranesc pe nimeni si respecta anumite norme juridice.

De aici am pornit o discutie despre cum legislatia ne poate proteja, dar si ingradi libertatea. Un exemplu: ne este protejata libertatea prin faptul ca legea spune ca fiecare om are anumite drepturi care ii trebuie indeplinite. Totusi, legislatia poate fi cea care ne priveaza de libertatile si drepturile cuvenite. La acest moment al cursului, am pornit o discutie despre articolul pe care l-am avut de citit care avea ca subiect greutatile prin care trec romanii care merg la munca in Spania pentru a culege capsuni. Lor le sunt incalcate foarte multe drepturi, fiind fortati sa munceasca peste program, sa stea in locuinte aglomerate unde vara este foarte cald si iarna foarte frig, numeroase femei sunt agresate sexual etc. Cu toate acestea, majoritatea muncitorilor spun ca este mult mai bine decat in Romania. Lipsa de educatie si saracia i-au facut sa ajunga sa fie nevoiti sa ia decizia de a isi parasi propria tara, iar statul român este cel care le-a gresit. In acest punct al discutiei am ajuns la concluzia ca educatia este foarte importanta pentru a iti cunoste drepturile si ca o educatie juridica in scoli ar fi de mare de folos.

Dar cine are de fapt parte de simplul drept de a merge la școală? In tara noastra romii, o minoritate, chiar daca fac parte din comunitatea românească, au fost marginalizati si privati de multe drepturi fundamentale. Discriminarea romilor este hranita de stereotipuri in care majoritatea romanilor inca cred. Clasicul stereotip ca fura sau ca le place sa stea in mizerie. Dar oare s-a gandit cineva cum si de ce au ajuns sa faca aceste lucruri? Prin a continua sa marginalizam minoritati contribuim la privarea lor de drepturi esentiale. Acelasi lucru nu se intampla doar in Romania, ci in toate tarile. Ca sa dau un exemplu, acelasi pe care l-am dat si in timpul cursului: in America inca exista pedepse diferite pentru oamenii de culoare pe care un om alb le-ar putea suferi doar daca ar face ceva extrem de rau.

Aceste discriminari nu se intampla doar din cauza culorii, ci si din cauza sexului. Ultima parte a cursului s-a concentrat pe discutarea greutatilor prin care trec femeile doar pentru ca sunt femei. Discriminarea la locul de munca, glumele sexiste, frica de a merge singure pe strada sunt doar cateva. Insa, stereotipul ca femeile sunt inferioare dauneaza chiar si sexului masculin. Sunt foarte multi barbati care au simtit nevoia sa schimbe anumite comprotamente sau hobby- uri doar pentru ca sunt prea feminine, fiind batjocoriti din aceasta cauza.

Concluzia pe care as vrea sa o trag din acest articol, este aceea că. atat timp cat credem si hranim stereotipuri dureroase privăm oamenii de libertati care li se cuvin.



Text: Teodora Mazilu

Previous
Previous

Arts and Politics

Next
Next

The just city in Plato's Republic